Leerlingen kunnen in veel gevallen kiezen voor een studenten zorgverzekering. Zorgverzekeraars hebben vaak pakketten speciaal gericht op studenten. Zo betaal je niet voor zorg die je niet nodig hebt. Waar moet je op letten bij het afsluiten van je zorgverzekering?

Basisverzekering

Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om aan te geven dat je leerling/student bent. Als leerling/student ben je over het algemeen jong en gezond. Daarom is de basisverzekering vaak voldoende voor je. Wil je alleen een basisverzekering, dan speelt de prijs een belangrijke rol. De basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de prijzen verschillen onderling flink. Zorgverzekeraars geven vaak korting aan studenten. De basisverzekering vergelijken en overstappen naar een goedkope basisverzekering kan jou een hoop geld besparen.

Eigen Risico

Het is belangrijk om dit laag te houden. Als je jong en gezond bent, is het verleidelijk om de kosten van je premie te drukken door je eigen risico te verhogen. Denk eraan dat een verhoogd eigen risico je, bij onverwachte gebeurtenissen (een gebroken been, fysio of psychische zorg nodig) voor hele hoge bedragen komt te staan. Maak je eigen risico niet onverantwoord hoog of kies bij wel hoog eigen risico om iedere maand een bedrag te sparen voor het geval dat. Heb je het uiteindelijk niet nodig dan heb je een leuk bedrag aan het eind van het jaar. Is het wel nodig dan heb je in ieder geval al een bedrag gespaard en is het wellicht beter overbrugbaar.

Aanvullende zorgverzekeringen

Het is belangrijk om niet over-verzekerd te zijn. Heb je meer zorg nodig dan wat er in het basispakket zit, dan kan je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Belangrijk is om dan niet alleen op de prijs te letten, maar vooral naar de dekking en vergoeding te kijken. Je moet aan jezelf vragen ‘Welke zorg heb ik nou echt nodig?’. En aan de hand van het antwoord de aanvullende zorgverzekering vergelijken. Kies dan voor de aanvullende zorgverzekering die het beste past bij jouw wensen.

Verzekeringen vergelijken

Het is belangrijk om dit ieder jaar te doen. Ben je leerling/student en heb je een studentenzorgverzekering waarvan jij vindt dat deze perfect bij je past? Dan is het nog steeds verstandig om je zorgverzekering ieder jaar te vergelijken. De zorgverzekering vergelijken kan resulteren in een goedkopere zorgverzekering of een zorgverzekering die beter past bij jouw situatie.

Inentingen

Denk er goed over na of je dit wilt verzekeren: je kan maar een keer per jaar overstappen. Het kan in sommige gevallen voordeliger zijn om een rekening zelf te betalen. Bijvoorbeeld voor een inenting als je op reis gaat.

Zorgtoeslag

Het is belangrijk om dit aan te vragen. Een zorgverzekering kost veel geld. De overheid wil jou ondersteunen bij de kosten. Daarom kan je een bijdrage via de belastingdienst aanvragen voor de zorgtoeslag. Je krijgt dan iedere maand een vast bedrag op je rekening gestort. De hoogte van het bedrag hangt af van hoeveel je verdient. Let op dat je de zorgtoeslag apart zet, zodat je die weer kunt gebruiken om het grootste deel van je premie van de volgende maand te betalen of laat je zorgpremie automatisch afschrijven. Voorkom een (hoge!) boete: betaal op tijd!

banner_v2

Stel je vraag

via het contactformulier

Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.

CheckIt_Chat_groot