Moeder worden is één van de meest speciale momenten in je leven. Misschien heb je een tijd moeten wachten voor je zwanger werd, of misschien gebeurde het onverwacht. Nu je zwanger bent, breekt er een periode aan met veel veranderingen. Lichamelijk, emotioneel en in de relatie met je partner.

WISSELENDE GEVOELENS TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als één groot feest en kunnen niet wachten tot hun kind er eindelijk is. Er zijn ook veel vrouwen die zich onzeker voelen over wat er komen gaat. Ook dat is een normaal gevoel. Bijna iedere aanstaande moeder (en aanstaande vader (link naar tienerouders.nl)) heeft twijfels en angsten.

Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen, je ziet op tegen de bevalling (link naar cjgrotterdam.nl), je vraagt je af of de baby wel gezond is en je denkt na over hoe je straks zal zijn als ouder. Het is goed om erover te praten met anderen. Vraag eens aan je moeder of vader hoe zij er over dachten. Of bel een vriendin. Je kunt ook altijd bij de verloskundige of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) terecht met je vragen.

HET OUDERSCHAP

Ouderschap brengt veel mooie momenten met zich mee, toch is het niet altijd even makkelijk. Iedere levensfase van je kind roept nieuwe vragen op. Vragen waarmee het Centrum voor Jeugd en Gezin je graag helpt.

De geboorte van je baby is vast een van de mooiste momenten van je leven. Een groter wonder kun je je bijna niet indenken. De eerste tijd moet ook je kind wennen aan de nieuwe situatie. Je baby gaat zintuigen gebruiken: ruiken, voelen, kijken en luisteren naar alle geluidjes. Alles is nog nieuw.

Een van de veelgestelde vragen van ouders is: wat als mijn baby veel huilt? Alle baby’s huilen. Sommige wat meer dan anderen. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen. Een van de tips:

  1. Leer je baby goed kennen

Als je de lichaamssignalen (link naar cjgrotterdam.nl) van je baby gaat herkennen, weet je sneller wat er aan de hand is als het huilt. Kijk en luister daarom goed naar je baby. Waar wordt hij rustig van, wat vindt hij prettig en wat niet? Vertrouw op jezelf en ga af op je intuïtie. Lees meer op cjgrotterdam.nl. 

Soms kunnen aanstaande (jonge) moeders tijdens hun zwangerschap extra begeleiding of een steun in de rug gebruiken. Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft die ondersteuning voor bepaalde (aanstaande) moeders. VoorZorg heet dat (link naar ggddrenthe.nl).

JEZELF NIET ZIJN

Door alle hormonen verandert er tijdens de zwangerschap veel. Lichamelijk en emotioneel. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen (link naar cjgrotterdam.nl) of het gevoel hebben dat je niet helemaal je zelf bent. Probeer in elk geval genoeg rust te nemen. Vaak voelen vrouwen zich halverwege de zwangerschap al beter dan in de eerste weken. Neem ook tijd om er op uit te gaan met je partner of met vrienden. Dat is nu wat makkelijker, dan straks als je baby er is.

NESTELDRANG

In de laatste weken bereidt de moeder zich voor op de geboorte van haar kind. Veel vrouwen beginnen zich in deze fase te ‘nestelen’ en richten zich steeds meer op de baby en het nieuwe ouderschap. Elke vrouw doet dit op haar eigen manier. Deze nesteldrang hoort erbij, en zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel kunt bevallen. Laat het gebeuren en geniet van de laatste weken.

banner_v2

Stel je vraag

via het contactformulier

Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.

CheckIt_Chat_groot