Een loverboy is een jongen die je door verleiding, (loze) beloften, chantage en geweld probeert de prostitutie in te krijgen om daar zelf geld aan te verdienen.

Vaak zijn loverboys goed gekleed, dragen vaak sieraden en rijden in dure auto’s. Ze komen charmant over en hebben een arrogante, trotse uitstraling. Ze mikken vaak op kwetsbare meisjes. Veel meisjes komen uit gebroken gezinnen en hebben met mishandeling of seksueel misbruik te maken gehad. Meestal zijn deze meisjes lager opgeleid of hebben ze een licht verstandelijke handicap.

LOVERBOYS

Een loverboy is een mensenhandelaar. Er zijn ook lovergirls. Deze meiden doen zich voor als ‘je beste vriendin’ of proberen dit te worden. Ze willen je vertrouwen winnen en geven informatie over jou door aan een loverboy. Ook brengen ze jou met hem in contact. Vaak zijn deze meiden zelf slachtoffer van een loverboy. Soms hebben ze al voor hem gewerkt en krijgen ze nu de kans om wat extra geld te verdienen. ‘Als jij zorgt dat je met een meisje aanpapt en haar zover krijgt dat ze voor mij komt werken, hoef jij dit niet meer te doen’. Dit kan een reden zijn waardoor een meisje zelf meisjes gaat selecteren.

HERKENNEN

Elke loverboy gaat op zijn eigen manier te werk, maar er zijn wel een aantal ‘standaard stappen’ die je kunt herkennen. Als een loverboy contact met je legt, begint hij je in te palmen. Dat gaat heel sluipend. Hij maakt je afhankelijk en dwingt je daarna tot dingen die jij niet wilt. Loverboys ‘ronselen’ je bijvoorbeeld via internet, op stations, op school of in cafés.

KLASSIEKE WERKWIJZE
 1. Ontmoeting
  Dit kan overal zijn. Op school, in het winkelcentrum, via internet of bij het uitgaan.
 2. Indruk maken
  (Veel) aandacht, lieve dingen zeggen, soms ook cadeaus.
 3. Verkering
  Een relatie krijgen. Leuke dingen doen en het vertrouwen groeit.
 4. Met elkaar naar bed gaan
  Seks. Afhankelijkheid van ‘vriend’. Weinig contact meer met ouders en vriendinnen.
 5. Wennen aan prostitutie
  Meegaan naar de Wallen. In contact komen met meiden die al in de prostitutie werken. Pornofilms kijken.
 6. Overhalen tot prostitutie
  Dwang door geweld en manipulatie.
 7. Prostitutie
  Onder bedreiging en chantage geld verdienen met seks.
INTERNET WERKWIJZE
 1. Profiel op internet
  Aantrekkelijk, spannend profiel aanmaken via de chat- of profielsites en via Twitter. Veel meisjes in vriendenlijst, meestal gebruik van een nickname.
 2. Ronselen
  Op zoek naar slachtoffers. Kijkt naar (profiel)foto’s, checkt op vrienden, wat vertelt meisje, is profiel afgeschermd?
 3. Contact leggen
  Uitkiezen slachtoffers. Contact leggen met meerdere meiden, wacht op reactie.
 4. Inpalmen/versieren
  Wil graag meer te weten komen, sluit aan bij belevingswereld slachtoffer en probeert vertrouwen te winnen. In contact brengen met ‘vrienden’. Let op! Hij kan zich tegelijkertijd voordoen als de lieve, begripvolle jongen maar ook als de stoere, coole gast…
 5. Onder druk zetten
  Aandringen bij slachtoffer om méér over zichzelf te vertellen of zich te laten zien via de webcam. Hij krijgt zo de informatie waarmee hij druk gaat zetten. Ook dwingen van slachtoffer om dingen voor hem te doen.
 6. Prostitutie
  Laten werken via de webcam of in het echt als prostituee. Inzetten voor drugshandel, leningen afsluiten, telefoonabonnementen of auto’s op haar naam zetten.
SIGNALEN

Je gedrag verandert: Het gedrag van het slachtoffer ondergaat vaak grote veranderingen als ze eenmaal met een loverboy omgaat:

 • je gaat je uitdagend kleden en gedragen en je geeft ineens veel geld uit
 • je krijgt plotselinge huilbuien
 • je vermijdt een gesprek over je gedrag en je hebt thuis veel problemen

Meisjes die het slachtoffer zijn van een loverboy durven er meestal niet over te praten, maar laten wel merken dat er iets aan de hand is. Ze lopen bijvoorbeeld van huis weg of zoeken grenzen op.

banner_v2

Stel je vraag

via het contactformulier

Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.

CheckIt_Chat_groot