Het einde van je MBO schoolcarrière is in zicht, je hebt misschien al je MBO diploma gehaald of je hoopt deze snel binnen te halen! Maar dan komt de grote vraag: ga je aan het werk of wil je doorstuderen?

Afgestudeerd, wat nu?!

Het kan erg moeilijk zijn om te beslissen wat je na het MBO wilt gaan doen. Vooral wanneer je twijfelt of je wel wilt gaan werken in het vakgebied dat aansluit op jouw MBO opleiding. Wanneer je een niveau 4 diploma hebt, kun je naast andere MBO opleidingen ook een HBO opleiding gaan volgen. Met een MBO 4 diploma ben je bijna altijd toelaatbaar op het HBO, tenzij de opleiding specifieke eisen stelt.

Tussen het MBO en het HBO zijn behoorlijk wat verschillen aanwezig. Mocht je toch naar het HBO willen doorstromen dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden.

Doorstuderen

Een HBO opleiding is van een hoger niveau en je zal meer tijd aan je studie moeten gaan besteden. Het vraagt meer zelfstudie dan dat je op het MBO gewend was. In het HBO leer je via vraag gestuurd onderwijs; dit houdt in dat je bijvoorbeeld zelf colleges moet voorbereiden. Een serieuze studiehouding is dus van belang.

Begin niet zomaar aan een hbo-opleiding, maar onderzoek eerst grondig je motieven voordat je je bij een hogeschool aanmeldt. Want als je over de juiste motivatie beschikt, doorloop je een studie vaak makkelijker. Ontdek wat goede motieven zijn om aan een hbo-opleiding te beginnen.

Voor- en nadelen

Natuurlijk zitten er een hoop voordelen aan als je van het MBO naar het HBO gaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Je kunt meestal al zelfstandig werken
  • Je hebt vaak al werkervaring door stages
  • Je beschikt over praktische vaardigheden
  • Vaak heb je al ervaring met het samenwerken

Als MBO-er heb je helaas ook een aantal nadelen op het HBO. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Je hebt vaak een andere studiehouding
  • Je bent gewend aan minder lesstof en leerwerk
  • Je moet een hoop nieuwe begrippen leren
  • De manier van lesgeven is anders dan op het MBO

Studiefinanciering

Als je een opleiding op het MBO hebt gevolgd dan heb je hoogst waarschijnlijk studiefinanciering ontvangen. Dit was een gift, wat inhoudt dat wanneer je je diploma binnen een bepaalde tijd haalt je dit geld niet hoeft terug te betalen. Helaas is voor het HBO en de Universiteit de basisbeurs afgeschaft. Dit betekent dat je nog wel studiefinanciering kan ontvangen maar in de vorm van een lening. Na je studie betaal je deze lening terug.

Wel krijgen studenten met minder draagkrachtige ouders nog steeds een aanvullende beurs. Haal je binnen 10 jaar je diploma, dan wordt de aanvullende beurs een gift.

Kies actief

De HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) heeft samen met 5 andere hogescholen een website ontwikkeld om het studiekeuzeproces van havo- en mbo-studenten te verbeteren. Door middel van een scan van algemene HBO-competenties krijgt een leerling of student inzicht in de eigen competenties en interesses. Dit noemen zij Kies Actief. Deze website bevat 4 vragenlijsten waarmee een (toekomstige)student meer inzicht kan krijgen in zijn of haar eigen persoonlijkheid. Zo kunnen leerlingen en studenten actiever en bewuster studiekeuzes maken.

Associate Degree

Voor de MBO studenten die nog wel graag een HBO opleiding willen volgen maar niet echt staan te springen om nog vier jaar naar school te gaan bestaat er ook zo iets als een Associate Degree. Dit is een HBO-graad in Nederland in het kader van het bachelor-masterstelsel. Dit is een tweejarige opleiding op hogescholen.

banner_v2

Stel je vraag

via het contactformulier

Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.

CheckIt_Chat_groot