Zwanger zijn en het hebben van een kind zijn geen redenen om thuis te blijven. Vergelijk dit met de situatie van iemand die werkt. Het is belangrijk om de zwangerschap vroeg te melden aan je loopbaanbegeleider, zodat jullie goede afspraken kunnen maken over enerzijds het volgens van de opleiding tijdens de zwangerschap en anderzijds over de momenten van verlof, bijvoorbeeld om de verloskundige/arts te kunnen bezoeken.

Op een gegeven moment ga je met zwangerschapsverlof. Dit is 8 tot 4 weken voor de datum waarop het kind wordt verwacht. Ook hierover maak je een afspraak met je loopbaanoriëntatie begeleider (LOB’er). Soms verwijst de loopbaanbegeleider je door naar een TASer (TeamAdviseurStudentbegeleiding).
Samen met je LOB’er of TASer maak je dus afspraken over je opleiding en over eventuele extra begeleiding of ondersteuning tijdens je de zwangerschap en je zwangerschapsverlof. Ook bespreek je hoe je je studie weer oppakt na het zwangerschapsverlof. Alle afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Eventuele tussentijdse aanpassingen vinden plaats in overleg en ook deze worden vastgelegd.

Zwangerschapsverlof

De uiterste datum waarop je met zwangerschapsverlof kunt gaan, is uiterlijk 4 weken voor de verwachte bevallingsdatum. Een kopie van deze datum dient als bewijs voor het verlof in je dossier te worden opgenomen. Dit bewijs kan aan een verloskundige of arts gevraagd worden.
Zwangerschapsverlof valt onder ‘geoorloofd verzuim’. Geoorloofd verzuim of verlof moeten schriftelijk bij de opleidingsmanager aangevraagd.

Het totale zwangerschapsverlof duurt 16 weken:
  • Besluit je om pas 4 weken voor de bevalling verlof op te nemen dan is er na de bevalling nog recht op 12 weken;
  • Als je 8 weken voor de bevalling verlof hebt genomen dan heb je na de bevalling nog recht op 8 weken;
  • Besluit je acht weken voor de bevalling verlof op te nemen, maar wil je bijvoorbeeld nog wel toetsen maken, maak dan hierover afspraken met je loopbaanbegeleider over wat je wel of niet doet in de periode tot uiterlijk vier weken voor de verwachte bevallingsdatum;
  • Sommige studenten geven er de voorkeur aan om na de geboorte eerder dan het einde van de verlofperiode ‘in deeltijd’ te beginnen om de achterstand zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld voor halve dagen naar school of met wat minder uren (per dag/week) de BPV/stage te starten/te hervatten. Ook hierover kan je afspraken maken met je loopbaanbegeleider/BPV-begeleider;
  • Wordt een kind te vroeg geboren dan wordt het niet opgenomen verlof van voor de bevalling opgeteld bij het recht op verlof na de bevalling;
  • Wanneer het kind te laat wordt geboren dan wordt het verlof dat is afgesproken, niet ingekort.

Als je na afloop van het verlof weer naar school komt is het belangrijk dat je de gemaakte afspraken opnieuw bespreekt met je loopbaanbegeleider en/of TASer en zo nodig aanpast.

Bijzonder verlof

Behalve studerende moeders kent Drenthe College studerende (aanstaande) vaders. Voor deze studenten geldt eveneens dat het belangrijk is om de zwangerschap van vriendin/echtgenoot te melden vanwege eventuele afspraken over verlof. Gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd.

Het volgende is van toepassing:
  • De aanstaande vader wordt in de gelegenheid gesteld om zijn vriendin/echtgenoot te vergezellen naar de verloskundige/arts.
  • Er wordt een periode van vier dagen aan bevallingsverlof toegekend.
  • Als de moeder niet in staat is om de eerste dagen voor het kind te zorgen, kunnen met de vader aanvullende (individuele) afspraken worden gemaakt dit verlof te verlengen.
  • Afspraken over verlof en studie worden met de loopbaanbegeleider besproken en vastgelegd.

Voor zowel de moeder als de vader geldt dat bijzonder verlof kan worden toegekend bij ziekte van het kind, vergelijkbaar met het zorgverlof van werknemers. In dergelijke gevallen maakt/maken betrokkene(n) heldere afspraken met de loopbaanbegeleider over de opleiding en eventuele ondersteunende maatregelen. Afspraken worden vastgelegd in het studentendossier in Magister, eventueel als bijlage bij de Onderwijsovereenkomst.

Dit zwangerschapsprotocol geldt voor alle studenten, ongeacht 18- of 18+

NB Op dit moment buigt de politiek zich over de vraag of de termijnen van zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof moeten worden aangepast aan nieuwe Europese normen. De termijnen die in dit zwangerschapsprotocol zijn opgenomen, zullen worden aangepast als er andere wettelijke richtlijnen worden vastgesteld .

Ik had het niet verwacht maar ik kreeg direct zwangerschapsverlof aangeboden

nos.nl

banner_v2

Stel je vraag

via het contactformulier

Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.

CheckIt_Chat_groot