Social media zijn er om informatie met elkaar te delen. Bijvoorbeeld foto’s, nieuwtjes of filmpjes. Andere mensen kunnen daarop reageren. Of ze delen jouw berichten met hun eigen vrienden en kennissen. Informatie wordt zo snel verspreid. En je komt gemakkelijk in contact met anderen. Social media bieden dus allerlei kansen en mogelijkheden (link naar jouwggd.nl).

Risico’s van social media

Aan social media zitten helaas ook minder leuke kanten. Soms gaat het mis. Je kunt via social media bijvoorbeeld gepest of zelfs misbruikt worden. Welke stappen kun je dan zetten? En wat als je niet meer zonder social media kunt? Als je daardoor te weinig rust krijgt of zelfs niet meer slaapt? Op de website van de GGD lees je er meer over.

Cyberpesten

Cyberpesten is een vorm van pesten die online plaatsvindt. De pesters gebruiken dan bijvoorbeeld social media om anderen te kwetsen of te vernederen. Of ze proberen macht over hen uit te oefenen.

Meld cyberpesten altijd onmiddellijk. Ga naar je ouders, je mentor of de vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat het stopt.

Wat kun je zelf doen tegen cyberpesten

Je kunt zelf ook een aantal dingen doen wanneer je te maken krijgt met cyberpesten:

  • Ga niet in op vervelende berichtjes. De pesters willen graag dat je reageert.
  • Gebruik op fora en chatrooms liefst een andere (zelfbedachte) naam.
  • Blokkeer mensen die vervelend doen. Ga er niet op in.
  • Deel geen foto’s van jezelf die anderen later tegen jou kunnen gebruiken, zoals naaktfoto’s.

Verzamel bewijs van cyberpesten. Maak bijvoorbeeld screenshots of foto’s van vervelende of kwetsende berichten. Zo kan de dader later niet ontkennen dat hij of zij je heeft gepest.

Meer weten over cyberpesten?

Op de website hierboven kun je ook een melding doen.

Misschien schaam je je. Of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er niets. Neem hierover anoniem contact op. Ga naar je mentor, de vertrouwenspersoon of vul het contactformulier in.

Wil je zelf meehelpen om cyberpesten te stoppen? Bijvoorbeeld door een presentatie te geven? Ga dan naar de site Stop Pesten Nu.

Sexting

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via een smartphone, computer of tablet. Dat kan leuk en spannend zijn als je naar elkaar verlangt. Maar je kunt er ook enorm door in de problemen komen. Regelmatig worden beelden doorgestuurd naar anderen. Per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om iemand te pesten of om wraak te nemen.

Heb je zelf te maken met nare gevolgen van sexting? Meld dit dan meteen bij de politie.

Misschien schaam je je. Of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er niets. Neem hierover anoniem contact op. Ga naar je mentor, de vertrouwenspersoon of vul het contactformulier in.

Internetverslaving

Bij een verslaving denk je misschien eerder aan drugs en alcohol. Maar ook aan internet en social media kun je verslaafd raken. Steeds meer mensen hebben de behoefte om elk moment van de dag online te zijn. Ze zijn voortdurend aan het swipen, liken, gamen, sharen en mailen. Dit kan leiden tot een internetverslaving.

Internetverslaving herkennen

De symptomen van een internetverslaving zijn:

  • Humeurig zijn
  • Altijd aan internet of digitale media denken
  • Geen controle hebben over de tijd die je spendeert aan internet/social media
  • Meer tijd of nieuwe gadgets nodig om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
  • Ontwenningsverschijnselen wanneer je niet bezig bent met internet
  • Je sociale leven lijdt onder de verslaving
banner_v2

Stel je vraag

via het contactformulier

Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.

CheckIt_Chat_groot